Dr. Stephen R. Covey’ in Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı isimli çalışmasından sonra bu kez ailenin bireyleri bir araya geliyor ve bizlere “Etkili İlişkinin 7 Alışkanlığı” kitabını sunuyorlar. Ülkemizde Nova Kitap tarafından yayımlanan ve Onur Ataman tarafından çevrilen bu kişisel gelişim kitabının aile kadrosu ise şöyle: Dr. Stephen R. Covey, Sandra M. Covey, John Covey ve Jane P. Covey.
Öncelikle 7 alışkanlık paradigmasını hatırlayalım.
1.Alışkanlık: Proaktif Ol
2.Alışkanlık: Sonunu Düşünerek İşe Başla
3.Alışkanlık: Önemli İşlere Öncelik Ver
4.Alışkanlık: Kazan-Kazan Diye Düşün
5.Alışkanlık: Önce Anlamaya Çalış, Sonra Anlaşılmaya
6.Alışkanlık: Sinerji Yarat
7.Alışkanlık: Baltayı Bile
İlişki ve aile problemlerinin kendiliğinden kaybolmayacağını ve uzun süren sorunların ilişkileri karmaşık hale getireceğini belirten yazarımız önemli bir spot cümle sunuyor bize: “Önemli olan sorunları ele almak değil, sorunları nasıl ele aldığınızdır.” Çalışma özellikle de sorunları nasıl ele almamız gerektiği konusunda önemli farkındalıklar kazanarak kendimize ve ilişkimize yeni bir rota çizmemizi hedefliyor. Bu rota da mutluluğa kanatlanıyor.
İlişkilerde insanların evrensel ihtiyaçları vardır.
- Güven duymak
- Takdir Edilmek
- Saygı Görmek
- Cesaretlendirilmek
- Sevilmek
Yazar, bu ihtiyaçlar etrafında çevremizi irdeliyor ve çevremizdeki sorunların oldukça değiştiğinden bahsediyor. Bu değişimlerin ise yeni zorluklara uygun yöntemler geliştirmemiz gerektiği sonucunu ortaya çıkartıyor. Bu kısmı okurken aklıma şu söz geldi: “Aynı şeyi tekrarlayarak farklı sonuçlar elde edemezsiniz.” Bu anlamda da yazarın tespiti bende çok içselleşti. Sorunlara yeni bir bakış aşısı getirmek gerekli. İşte bahsedilen 7 alışkanlık hayata uygulandığında sonuçları değiştirmemizde önemli bir rehber olma niteliği taşıyor.
Yazar özellikle sorunları konuşmamanın sorunları büyüttüğünden bahsetmiş. Bu anlamda farklı değerlere sahip olmanın bir çatışma aracı değil, bir zenginlik olduğunu savunuyor. İlişkilerde iltifat ederek kalbinizi açmanın, aşk ve mutluluğunuzu ifade edebilmenin, zaman zaman mizah kullanabilmenin ilişkilere can suyu verdiğini düşünüyor.
“Ben koşullarımın değil, kararlarımın ürünüyüm.”
1.Alışkanlık: Proaktif Ol
İnsanlar olaylar karşısında tepkilerini seçebilirler. Burada harika bir metafor kullanılmış. “Durdurma Düğmesi” !!! Tepki vermeden önce, konuşmadan önce, eyleme geçmeden önce dur! Davranışını gözden geçirerek sonuçlarının neler olabileceğini düşünmen hata yapmanı engelleyecektir. 1. Alışkanlık, seçme gücümüzün olduğu prensibine dayanır. Buna “proaktif olmak” diyebiliriz. Mevlana der ki: “Bu dünyanın insanları kendilerine bakmazlar ve hep birilerinde suç bulurlar!”
- Kaba bir açıklamaya, nazik bir cevap vermeyi tercih edebilirim.
- Savunmaya geçmektense, gülümsemeyi tercih edebilirim.
- Zor bir gün geçiren eşime, kendi sorunlarımı anlatıp hangimizin daha sefil olduğuna dair bir yarışa girmektense anlayışlı ve destek olmayı seçebilirim.
2.Alışkanlık: Sonunu Düşünerek İşe Başla
“Geleceğiniz için çekici bir vizyon oluşturabilirsiniz.” Hedefler üzerinden sorduğumuz sorular 2. Alışkanlığı daha farklı bir açıdan anlamamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum. İlişkinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz. Hayalleriniz ve ortak bir vizyonunuz var mı? Nereye koşuyorsunuz? Bunu nasıl yapacaksınız? Yazar, vicdan ve hayal gücünün bize seçme gücü sunduğunu düşünüyor.
3.Alışkanlık: Önemli İşlere Öncelik Ver
Kendi ihtiyaçlarımızdan önce onların ihtiyaçlarını düşünmek, dünyayı onların gözlerinden görmeye başladığınız noktadır. İlişkilerinize öncelik verin!
4.Alışkanlık: Kazan Kazan Diye Düşün
Ortak fayda ve ortak saygı temeline dayanır, böylece her zaman bir bütün olduğunuzu, ikiniz arasındaki uyumu ve ailenişz arasındaki uyumu düşünürsünüz. Prensip şudur: Başka birisi için önemli olan bir kon u, sizin için de en az o kişinin kendisi kadar önemli olmalıdır. Onlar için en iyisini istiyorum. Kendim için de en iyisini istiyorum…
5.Alışkanlık: Önce Anlamaya Çalış, Sonra Anlaşılmaya
İnsanın doğasında var olan dürtü kendisinin anlaşılması üzerinedir. Sırf bu sebeple karşımızdaki insanları dinlemeyiz ve gerçekte ne anlatmak istediklerini ya da anlatmak istedikleri duyguların altında yatan sebeplerini görmezden geliriz. Bu konuda yaradılışımızda yoğun bencillik olduğunu düşünüyorum. Mutlu edici olan ise geliştirilebilir ve değiştirilebilir bir davranış olması.
6.Alışkanlık: Sinerji Yarat
Sinerji, her iki tarafında daha büyük bir toplam fayda elde edebilmesidir. Bu durumda 1+1=3 olacaktır.
7.Alışkanlık: Baltayı Bile!
Kendini geliştir, öğren, değiş, uyumlan…
- Vücudunuzu ihmal ederseniz hastalanırsınız.
- Aracınızı ihmal ederseniz arızalanacaktır.
- Evliliğinizi ihmal ederseniz yıkılacaktır…
Bilinçli bir şekilde ilgilenmediğiniz ve yenilemediğiniz her şey bozulacak, hastalanacak veya çökecektir.
İlişkilerde mutlu olabilmek adına önemli bulduğum kitabın her sayfası gerçekten de dolu dolu. Üstelik nasıl yapacağımızla ilgili bir yol haritası da sunuyor bizlere. Bir başucu kitabı olduğunu düşünüyor, kütüphaneleriniz için öneriyorum.
Sevgi ve sağlıkla kalın…