Geleceğin Meslekleri

Hızla gelişen teknoloji, geleceğin meslekleri olarak tanımlanan işlerin beklenenden de hızlı hayatımıza girmesine sebep olmakta. Hatta bunların bazıları hayatımıza girdi bile. Şu ana dek yapılan tüm araştırmalar kuşak bilimcilerini doğrular nitelikte. Üniversitelerde meslek branşı okuyan öğrencilerin çoğu iş hayatlarında farklı mesleklere sahip olmaya başladılar. Özellikle bu dönemde ve yakın dönemde bu durum artarak devam edecek. Bunun nedeni en başta da belirttiğimiz gibi hızla gelişen teknoloji. Akademik oluşumlar bu hıza karşın yavaş kaldıklarından öngörülerle uygulananlar arasındaki mesafe açılmaya devam ediyor.

Oxford Economics tarafından yapılan bir araştırma robotların 2030’a kadar 20 milyon işin yerine geçeceğini göstermekte. Bunun gerçekleşmesi korkulacak bir olgu gibi gözükse de temelde insan adına başka fırsatlar ve farklılaştırılmış işler getireceğini unutmamak gerekiyor. Bunu ilk fırsata çevirecek olanların ise fırsat kazancından faydalanacağını söyleyebilmek mümkün. Şu an gelişime en ihtiyacı olacak kasımız geleceği tahmin edebilmek. Geleceği tahmin edebilmek için ise bu yönde uzmanlaşmaya götürebilecek bilgi ve beceriyi kuşanmak gerekiyor. Bilgi çoğaldıkça seçicilik önemini artırıyor. Bilgi seçiciliğinde nokta atışları yapabilmek çok önemli.

Özellikle bir konu dikkatimi çok çekiyor. Oyuncak mağazalarında sık zaman geçirmeye ve oyuncak olarak sunulan teknolojilere odaklanmaya zaman ayırıyorum. Bunun nedeni ise bize oyuncak olarak sunulan bir çok şeyin geleceğin fırsat yatırımlarının öncüsü olabilmeleri. Drone denilen teknolojinin hayatımıza basit bir oyuncak olarak girdiğini hepimiz biliyoruz. Daha da geçmişe dönelim. Uzaktan kumandalı arabalar ile akıllı süpürgeler ve kendi kendine giden arabalar arasındaki bağ! Ya da atarilerle üretim teknolojileri, oyun teknolojileri, uzay teknolojileri arasındaki bağ.

Kuşaklar bazında baktığımızda atari oynayan nesil sadece mevcut olanı kullanırken tablet kullanan nesil mevcut olanın ötesinde yaratabilmek yönünde evriliyor. Şu an çocukların oynadıkları oyunlar geleceği tasarlıyor demek ayrı bir çarpıcı tespit olur. Mine Craft vb. oyunlarla şehirler, dünyalar tasarlayan bir nesil var. Oyunun diğer tarafındaysa bu tasarım verilerini toplayan yapay bir zeka var. Kullandığımız teknolojilerde bedava işçiler olduğumuz o kadar çok durum var ki! Siz hangi işlerin bedava işçilerisiniz? Hangi şirketleri emeklerinizle büyütüyorsunuz. Hem de çok kıymetli zamanınızı harcayarak! O kadar çok gizli işçisi olduğumuz oluşum var ki saymakla bitmiyor.

Kuşak tespitlerinden bir daha: “Ne iş yapıyorsun evladım?” :) (O nasıl oluyor o!) Varlığından haberdar olmadıkları öyle çok meslek olacak ki…

Bu tespitlerden sonra geleceğin meslekleri adına ortaya konulan fikirlere birlikte bakalım.

Öne Çıkması Beklenen Geleceğin Meslekleri (Bugünün Trendleri)

Mobil Uygulama ve Oyun Geliştiricisi

Mobil uygulamaların hayatımızda ne kadar hızla ve ne kadar önemli bir yere geldiği ortada.

Yaşanılan pandemi süreci mobil uygulamaların kullanım oranlarını beklenen zamanlardan geriye yani günümüze kadar çekti.

Sanal alışverişin bir yaşam biçimi olması dün ne kadar uzaktı değil mi? Bu sadece başlangıç!

Daha mobil, daha online bir hayata adım adım ilerliyoruz. Bu meslek şimdiden kariyer ilanlarındaki yerini alanlardan…

Robot Koordinasyon Uzmanı

Bir çok mesleğin yerini robotların almaya başlayacağını zaten biliyorduk. Robotların üretim işlerinde kullanım oranları artmaya devam edeceğinden burada da bir meslek dalı ön plana çıkacak.

İnsan işine soyunan robotlar, insan yönetimi ve koordinasyonu olmadan çalışana kadar “Robot Koordinasyon Uzmanı” ilanlarını sıkça göreceğiz.

Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirecekler, robotlara yepyeni beceriler, kullanım alanları kazandırılabilecekler.

Dijital Terzi

Bu iş, varsayımsal bir e-ticaret şirketinin üreteceği ‘Saville Rowanator sensor cubicle’ adlı bir cihazla ilişkili.

Bu cihaz, müşterinin ölçülerini hatasız şekilde alarak iade oranının azaltılmasını amaçlayacak.

Dijital terzi, müşterilerin ölçü verilerini kaydederek müşteriye en uygun kıyafetleri satmaya çalışacak.

Dijital Dedektif

Siber suçların çokça işlendiği günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak artık son derece önemli hale geldi. Gelecekte bir şirketin var olmaya devam edebilmesi için siber suçlara karşı daha da tedbirli olması gerekecek.

Bu nedenle de dijital ortamda bilgi saklama, işleme ve güvenlik konuları hem şirketler hem de bireyler için daha da önem taşıyacak ve bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç oldukça artacak.

Yol Denetleyicisi
Otonom araçlar ve teslimat drone‘ları, hava ve kara trafiğinin kontrol sistemini büyük ölçüde değiştirdi. Yol denetleyicisinin işi, kara ve hava trafiğinin etkili ve düzgün şekilde düzenlenmesini sağlamak olacak.

Başka neler var derseniz aklımıza geldikçe, araştırdıkça bu blog içerisinde yayımlamaya devam edeceğiz.

Genetik Uzmanı

Robot Mühendisi/Teknisyeni

3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı

Veri Analizi Uzmanı

Geriatri Uzmanı

Gerontoloji Uzmanı

Dijital Yol Denetleyicisi

Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni

Yazılım Geliştirici

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Dijital İçerik Uzmanı

Bilgi Güvenliği Analisti

Biyomedikal Mühendisi

Dijital Rehabilitasyon Uzmanı

Blokchain Geliştiricisi

Drone Pilotu

Akıllı Bina Uzmanı

AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi

Kişisel Marka Danışmanı

Kentsel Tarım Uzmanı

Etik Uzmanı

VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı

UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı