Eğitimlerde Katılımcı Motivasyonu İçin Öneriler

Herhangi bir şirketin başarısının büyük bir kısmı işgücünün verimliliğine dayandığından, çalışan verimliliği tüm işletmeler için önemli bir husustur. Bu nedenle şirketler verimlilik temelli, sürekli olarak işgücü üretkenliklerini optimize etmeye yönelik bilgi arayışındadır.

Peki çalışan verimliliği tam olarak nedir? Verimlilik, belirli bir süre boyunca bir çalışanın çıktısı açısından değerlendirilebilir. Verimlilik sınıflandırması ise tipik olarak, belirli bir çalışanın benzer iş yapan çalışanların ortalamasına göre değerlendirilir. Şirket bazında dışarıdan baktığımızda tek verimlilik datası görürken toplam verimlilik skorunu etkileyen motivasyon kaynakları kişiye göre farklılık göstermekte ve genellikle Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisine göre şekillenmektedir. Bu durum kişiye göre ihtiyaç tespitini yaparken doğru kararları almak açısından karışık gözükse de, aslında neredeyse tüm Maslow basamaklarına çeşitli şekillerle dahil olan eğitim ihtiyacı dikkatli ve uzman gözlerden kaçmamaktadır.

Eğitim kazanımları çıkılan her basamakta verimin yanında üretkenliği de sürüklediği için, sorumluluklarını gerçekleştiren çalışanların güçlü yönleri değerlendiğinde ve desteklendiğinde, şirketler için yüksek performansı ve daha fazla üretkenliği teşvik eden bir kültür yaratır. Böylece mikrodan makroya tüm organizasyon tercih edilir bir değere sahip olacaktır.

Peki çalışanlar günlük işlerinden eğitime vakit ayırmak için motivasyonu nasıl bulacaklar? Gelin eğitimlerde katılımcı motivasyonu için önerilere bakalım.
  1. Eğitimi özümseyecekleri şekilde kendileri ile ilgili hale getirin yani çalışanlarınızın kariyer beklentileriyle ilişkilendirin. Eğitim içeriği istedikleri yönde ilerlemeyi mümkün kılıyorsa, bir takım somut sorunlarını çözmeyi, yaşadıkları bir zorlukla yüzleşmeyi veya arzu ettikleri bir hedefe ulaşmayı mümkün kılıyorsa o eğitime yönelim artacaktır. Bu sonuca varabilmek için içerikle ulaşılacak sonuçlara dair ciddi bir ön test uygulanması etkili olacaktır.
  2. Hata yapılmasına izin verin. Fikir beyan etmek katılımcı olmak için cesaret engeli ve eğitim bloğu oluşturmasın. Güvenli hata yapma ortamı oluşturulduğunda eğitime kendinden bir şeyler katma isteği, dolayısıyla üretkenlik desteklenecektir. İş ortaklarıma karşı kendimi kötü hissederim korkusunu ortadan kaldırın.
  3. Eğitimi kolay ulaşılabilir hale getirin. Normalde almak istedikleri eğitimleri belirleyin ve arzu ettikleri eğitimlere katılımlarını arttırın. Merkez odaklı karar verilen eğitimler yerine kişi odaklı eğitimleri destekleyin ve katılıma cesaretlendirin.
  4. Eğitimi çalışanlarınızın programlarına uygun hale getirin. Saatlere saygı gösterin, alternatif zaman aralıkları belirleyin ve diğer günlük görevlerinden bağımsızlaştırın. Bunu yaparken eğitimi boş zamanlarda yapılacak görev haline getirmekten uzaklaşın.
  5. Farklı öğrenme tekniklerini bir araya getirmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Kimi çalışanlar renkli grafiklerden, slaytlardan hoşlanırken kimileri uygulamalardan ve deneyimlemekten hoşlanır. Videolardan, notlardan, renkli kağıtlardan, canlı uygulamalardan, grup çalışmalarından kısacası planladığınız eğitimin doğasına uygun olan her yöntemden faydalanın.
  6. Yetenek transferine izin verin. Katılımcıların birlikte çalıştıkları kişilerden etkilenmelerine olanak sağlayın. İnsanın sosyal bir varlık olduğunu ve etkileşim ihtiyacı olduğunu göz ardı etmek gerekir. Eğitim esnası ve sonrasında iş birliği oluşturacak ortamlar hazırlayın, konusunda uzmanlaşan kişilerin katılımı ile serbest paylaşım ortamı oluşmasını teşvik edin.  
  7. Geri bildirim sağlayın. Yetişkinlerin eğitim almaya motive olması için zayıflıklardan çok pozitif bakış açısıyla düzenli geri bildirimlere ihtiyaçları vardır. Eğitim içinde bir testin gerçek zamanlı olarak otomatik bir puanlamasını sunun veya bir uzmandan vaka çalışması hakkında kişisel, yazılı geri bildirim planlayın. Geri bildirim, öz değerlendirme, akran değerlendirmesi ve mentor geri bildirimi gibi farklı perspektiflerden ve eleştiriden uzak yapıcı geri bildirimler sunun.
  8. Ödüllendirin. Sıralamalar, sertifikalar veya “seviyelere” ilerleme yoluyla oyunlaştırma artık yetişkinleri öğrenmeye motive etmek için görmezden gelemeyeceğimiz bir yöntemdir. Ancak en büyük ödülün eğitimin çıktısı olduğunu unutmayın ve bu yönde gelişmeleri ödüllendirin. Davranışları ödüllendirmek eğitim cazibesini azaltacaktır.
  9. Öğrenmeyi teşvik edin. Eğitime katılanlara kazandıkları yetkinlikler çerçevesinde takdir edici sorumluluk veya görevler verin. Pratik yapmalarına olanak sağlayın. Topluluk önünde onurlandırın ve pozitif davranış kültürü oluşturun.

Sıraladığımız ip uçları ile tecrübelerinizi birleştirdiğinizde ortaya tüm çalışanların keyifle katılacakları eğitim organizasyonları çıkacaktır. Unutmayın bir şirket içinde kendine güvenen, iyi eğitimli ve çalışan aidiyeti yüksek çalışanların sayısı arttıkça beraberinde şirketin üretkenlik ve verimi de aynı oranda artacaktır. 

Online Eğitmenim ekibi tarafından hazırlanmıştır. Referans gösterilerek kopyalanabilir, kullanılabilir ve paylaşılabilir.