Uzaktan bağlantılar için hepimiz eşit şartlarda olmayabiliriz ancak online eğitimde profesyonel bir imaj için bazı püf noktalarına dikkat etmemiz kişisel imajımızı ve etkinliğimizi arttıracaktır. Bu makale ile çekimleriniz için basit ama vazgeçilmez bazı önerileri paylaşmak istedik.
Yüz yüze eğitimlerde tüm eğitmenlerin vazgeçilmezleri vardır; birkaç özenle hazırlanmış görsel, bir projektör ve o müthiş icat lazer pointer. Ama artık şartlar değişiyor, zaman ve mekan bağımsız eğitimlerin dönemini yaşıyoruz, yine görselleri kullanıyoruz ancak artık bir projektörümüz veya elimizde tutacağımız bir pointer’ımız yok. Artık eğitim salonunu havalandırmıyoruz veya ikramları düşünmüyoruz. Bu durum birçok konuda avantaj sağlarken bazı noktalarda ise eğitmenlerde endişe yaratabiliyor. Eğitim verenler bilir, eğitim esnasında göz kontağı ve alan hakimiyeti çok önemlidir. Dinleyiciyi yönlendirmek ve dikkatleri üst seviyede tutmak için kullanılan birçok taktikte paha biçilemez önemi vardır. Peki online eğitim öyle mi? Göz kontağı kurabiliyor muyuz? Eğitmen bilgisayar ekranına odaklandığında kameradan uzaklaşıyor, kameraya odaklandığında ise doğallığı kayboluyor. Sanki bir şeyler eksik gibi ne dersiniz? Gelin online eğitimde profesyonel bir imaj basit çözümler sunalım.
Öncelikle online bir eğitimin fiziki eğitimle temelde ortak noktaları var. Her iki eğitimde de olmazsa olmaz gereklilikler olarak eğitim öncesinde elde edilen bilgilerle temanın, konunun ve amacın net şekilde belirlenmesi. Bunun yanında eğitimin formatı, eğitim için gerekli desteklerin (sunum, video, grafikler, uygulamalar vs) hazırlanmasıdır. Hazırlık aşamasında yine fiziki eğitimler gibi eğitim ortamının önceden test edilmesi mutlak gereklilik olarak sayabiliriz, internet hızı, kullanılan programın uygunluğu ve hem eğitmen hem de katılımcılar tarafından kullanılabilirliği, soru cevap yönetimi için pratik çözümler, mikrofon ve ses aygıtları, kamera ve açısı, yedek ekipman ve teknik destek bunlardan bazılarıdır.
Temel noktalardan sonra bazı ince ayarları da ihtiyaç listemize dahil edelim mi?
Sunumun profesyonelliğine uygun arka plan için renk seçimine ve dikkat dağıtıcılara özen göstermekte fayda var. Bu aralar sosyal medyada da tartışıldığı gibi, bilgili gözükmek için kitaplık önünde çekimlere çok rastlıyoruz, ama bir çoğumuz arka plandaki karışıklığa takılıyoruz ya da kitap isimlerini okumaya çalışıyoruz. Bu nedenle arka planınız düzenli ve sade görünümlü bir kitaplık olabileceği gibi, yine dikkat çekmeyen renklerde, düz renk bir zemin ve üzerinde hafif uzak, belli belirsiz seçilebilecek bir resmin olduğu arka plan da iyi bir alternatifiniz olabilir. Tabi tercih sizin kendinizi nasıl daha iyi hissedecekseniz arka planınızı ayarlayabilirsiniz. Tek önerimiz arka planın dikkati dağıtacağına dair önerimizi değerlendirmeniz.
Arka planı oluşturduk, gelelim şimdi ön kısma yani eğitmene. Bir eğitimin dinlenilebilir olması için eğitmenin sürdürdüğü eğitim içinde görünür olması faydalı olacaktır. Zaman zaman ekranda görünmese de birçok noktada, dikkatin toplanması için doğru açıdan ve doğru ışıklandırmayla eğitmenin görünmesi gerektiğini düşünüyoruz, aksi takdirde eğitim dinamizmini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Eğitmen eğitimin akışına göre ilgili zamanlarda kendini ekrana verirken yine zaman zaman hazırladığı içeriği ön plana çıkarabilir. Burada kritik olan kendisinin görünür olduğunda net ve doğru aydınlatmanın olmasıdır. Örneğin bazı eğitimlerde rastladığımız gibi eğitmenin kendi kişisel bilgisayarından eğitim verirken, bir anda dikkatin ortamın tam aydınlatılmamış olmaması sebebiyle eğitmenin yüzünde oluşan bilgisayar ekranı yansımasına doğru kayması çok da istenen durum değildir. Bu nedenle ortam aydınlatmasına dikkat etmek kritik olabilir.
Yazının başında söz ettiğimiz profesyonel imaj için göz kontağı online eğitimde nasıl olur?
Aslında online eğitimde de göz kontağı önemlidir. Belki direk bir kişi ile göz kontağı kurmuyoruz ama topluluğun göz temasımızı hissetmesi için kamera açısını ayarlayabiliriz. Genelde ortak yapılan hata diz üstü bilgisayarların sabit kamerasını kullanmak oluyor. Bu durumu hata diye nitelendirdik çünkü bu kameralar hem sabit hem de yüzümüze çok yakın, oysa ki biraz daha uzağa yerleştireceğimiz kaliteli bir ekipman yüzümüzdeki oranları korurken, ses ile senkronizasyonumuzu çok daha iyi sağlayabilir. Bazen yakın çekim görüntü vermek isteyebiliriz, bu durumda da tavsiyemiz yine hafif uzak noktaya konuşlandıracağınız kameranızda yakın plan ayarı ile daha doğal bir görüntü vermeniz olacaktır.
Peki içeriğimiz hazır, arka plan ve ışığımız iyi, kameramızı da ayarladık, ya sonra?
Sonrası artık özenle hazırladığınız içeriğinize dikkati arttırmak için katılımcılarla temas etmekten geçiyor. Buradaki küçük ip uçlarımız katılımcı isimlerini kullanmanız ve onlara söz vermeniz, online anketler kullanmanız, sorular sormanız ve anlatılanların anlaşıldığına dair uygulamalar katmanız olacaktır. Sesiniz sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Sesiniz dinamik (içerikle ve mesajınızla uyumlu, doğru tonlanmış) olduğunda, bir de uygun zamanlarda ara vermeyi ihmal etmediğinizde başarılı bir eğitim kaçınılmaz…
Online Eğitmenim ekibi tarafından hazırlanmıştır. Referans gösterilerek kopyalanabilir, kullanılabilir ve paylaşılabilir.