Viktor E. Frankl İnsanın Anlam Arayışı

Bu yazımızda sizler için, “Üçüncü Viyana Okulu” nun ve logoterapinin kurucusu olan ve varoluşçu terapinin de önemli isimlerinden biri olan Avusturyalı psikyatr Viktor E. Frankl’ ın İnsanın Anlam Arayışı isimli kitabından kesitler derledik.

20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor Frankl, otuzun üzerinde yabancı dile çevrilen ve bütün dünyada 15 milyondan fazla satan İnsanın Anlam Arayışı‘nda, kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki deneyimleri eşliğinde anlatmaktadır.

  • Herkes yaşamın amacını kendi başına bulmak ve bulduğu yanıtın öngördüğü sorumlulukları üstlenmek zorundadır.
  • Başarıyı amaçlamayın. Bunu ne kadar amaç haline getirip bir hedefe dönüştürürseniz, kaçırma olasılığınız o kadar artar.Mutluluk ve başarı kendiliğinden olmalıdır.
  • Psikiyatride “af yanılsaması” denilen bir durum vardır. İdama mahkum edilen bir insan, infazından hemen önce, son dakikada affedilebileceği yanılsamasına kapılır.
  • Yazar, kitabın bir kısmında Dostoyevski’ ye hak vermiş fakat bir yerde ayrıldığını belirtmiş. Cümle ise şu: “Evet, insan her şeye alışabilir, ama nasıl olduğunu bize sormayın”
  • Yazar kitabın başka bir bölümünde de wishfulfilling kavramından bahsetmiş. Ölüm kamplarında basit arzuların giderilmemesi, arzu giderici rüyaların görülmesine neden oluyordu. Peki en çok ne görülüyordu? Ekmek, pasta, sigara ve ılık banyo. (Toplama kamplarında onca erkek arasında cinsel sapmaya pek rastlanmadığı da önemli tespitlerinden biri. Bu satırları kaleme alırken yazarın ölüm kampında bu olguları bizzat deneyimlediğini de eklemek isteriz.)
  • İnsanın özleyebileceği en nihai ve en yüksek hedef sevgidir…
  • Gelecekte bir hedef göremediği için kendini çöküşe bırakan insan, kendini geçmişe yönelik düşüncelere dalmış buluyordu.
  • Yazar, özellikle Nietzche’ nin bir cümlesine çok kez değinmiş. “Yaşamak için bir nedeni olan kişi, hemen her nasıl’a katlanabilir.”
  • Kitabın ilk bölümünde hikayesine ve tespitlerine yer veren yazar sonraki kısımlarda Logoterapi’ den bahsetmiş. Frankl, Freud’un Haz ilkesinden ve Adler’in üstünlük arayışından; insanın anlam istemi yaklaşımıyla ayrılmıştır.
  • Johns Hopkins Üniversitesi sosyal bilimcileri tarafından yürütülen bir araştırmada ve 7948 öğrencinin katıldığı deneyde şu soru sorulmuş: “Sizin için ne çok önemlidir?” Öğrencilerin %16 sı “Para” derken %78’i “Yaşamda bir amaç ve anlam bulmak” şıkkını işaretlemiştir.

Logoterapinin Özeti

1-Acıyı insan başarısına dönüştürmek,

2-Suçluluk hisseden kişinin, kendisini daha iyiye yönelik olarak değiştirme fırsatını kazanması,

3-Yaşamın geçiciliğinden, sorumlu bir tavır almaya yönelik girişim gücü kazanılmasına olanak vermek.

30’un üzerinde dile çevrilen ve 15 milyondan fazla satan bu başucu kitabı kişisel gelişim ve farkındalığınıza katkı yapacağını düşünüyoruz.

Online Eğitmenim Ekibi…